monotoniczność ciągu
patt93: Zbadaj monotoniczność ciągu: an = n/ 2n
5 sty 16:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym konkretnie masz problem
| | an+1 | |
zbadaj czy wyrażenie |
| jest: |
| | an | |
>1
=1
czy też <1
5 sty 16:58
ruda93: szczerze mówiąc nie wiem za bardzo, jak dalej wykonać obliczenia
5 sty 17:07
5 sty 17:18
PW: Może będzie barziej zrozumiałe, gdy obliczysz a
k+1 i a
k. Na jedno wychodzi, a łatwiej
zobaczyć (mechanicznie wstawiając n=k+1 lub n=k:
| ak+1 | | k+1 | 2k | | k+1 | |
| = |
|
| = |
| |
| ak | | 2k+1 | k | | 2k | |
5 sty 17:23