tak mi sie wydaje ze to ma wyjsci stożek i wiem mniej wiecej jak rozwiac ale pro
krzys: trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 3 cm i 9 cm obraca sie dookoła krótszego boku
. Obliczyć objetość i pole powierzchni otrzymanej bryły .
5 sty 16:09
krystek:
5 sty 16:15
krzys: i mozesz obl pole powierzchni i objetosc sprawdze czy mi tak wyszlo
5 sty 16:22
krystek: A może odwrotnie, ja nie muszę tego liczyć.
5 sty 16:23
krzys: v=254,467
Pc=522,702
5 sty 16:32
krzys: tak mialo to wyjsci ?
5 sty 16:32
krystek: Zapisz obliczenia π zostawiamy
5 sty 16:33
krzys: ok juz pisze
5 sty 16:36
krzys: krzys: v=1/3Pp*H v=1/3*π*81*3 v=81π
Pc=πr2+πrl Pc=81π+9*3√10 Pc=81π+27√10
92+32=l2 81+9=l2 l=3√10
5 sty 16:45
krystek: tylko dopisz π przy pow bocznej i jest ok
5 sty 16:48
krzys: dzieki
5 sty 16:55