geometria
alusia: prosze o pomoc
czworokat ABCD ma boki o dl. 8,10, 12, 14. suma dl najkrotszego i najdluzszego boku czworokata
A'B'C'D' podobnego do czworokata ABCD jest rowna 30. wyznacz dl bokow czworokata A'B'C'D'
5 sty 16:06
krystek: musisz znależć skalę podobieństwa 8 odpowiada a'
10 odpowiada bok b' 12 bok c' 14 bok d' gdzie a',b',c',d' sa odpowiednimi bokami
czworokąta A'B'C'D'
5 sty 16:10
alusia: No tak, mozna jasniej? bo niestety jakos tego nie kumam

a egzamin mam w poniedzialek
bo to mi wychodz k=22:30
5 sty 16:22
krystek: | | 11 | |
i tylko skróć i licz k= |
| |
| | 15 | |
5 sty 16:26
alusia: czyli A' wychodzi 8,8666666 a D'− 4,66666 ? czy dobrze mysle?
5 sty 16:53
alusia: 1. ciag kolejnych wyrazow 2,x+1, 3x+4 tworzy ciag arytmetyczny dla x rownego?
2. w zapisie 1, a, 9, b trzy pierwsze liczby tworza ciag arytmetyczny a trzy ostatnie ciag
geometryczny. wyznacz b moge prosicjeszcze o pomoc w tych zadankach?
5 sty 16:54
5 sty 16:57
krystek: z def arytmetycznego różnica stała:
3x+4−(x+1)=x+1−2
2)9−a=a−1
____________________
5 sty 17:00
alusia: no juz zrozumialam ta skale ale jak w takim razie obliczyc B' i C' ?
5 sty 17:06
krystek: analogicznie
| | 8+14 | | a+d | |
Ponieważ skalę podobieństwa wyznaczyłaś biorąc |
| =k czyli |
| =k |
| | 30 | | a'+d' | |
5 sty 17:12
alusia: i nadal nie wiem jak obliczyc to B' i C'
5 sty 17:17
5 sty 17:19
alusia: czy dobrze rozumiem ze b+c=22 to b'+c'=30 ?
5 sty 17:20
krystek: żle 22 to najdłuższy i najkrótszy
5 sty 17:21
alusia: wreszcie zrozumialam

ale ciagow dalej nie rozumiem
5 sty 17:26
krystek: x,y,z c arytmetyczny gdy z−y=y−x ⇒2y=x+z
| | z | | y | |
x,yz c geom gdy |
| = |
| ⇒y2=x*z |
| | y | | x | |
Podstawiasz i liczysz.
5 sty 17:29
alusia: jeszcze mam ostatnie zadanko i nie wiem jaki wzor zastosowac
punkt (2, −3) jest srodkiem odcinka AB , A=(−6, −5). podaj punkt B
5 sty 17:29
krystek: B=(x
B,y
B) i teraz
5 sty 17:33
alusia: czyli z ciagow to w 1. wychodzi x=−4
2. a=5, b=16,2 ?
5 sty 17:36
krystek: Nie liczę , sprawdź czy spełnia warunki ,
5 sty 17:38
alusia: dziekuje
5 sty 17:41