Zbadać, czy f jest i czy różnowartościowa jest ona "na"
Miłek: Mamy funkcję f : A → A, gdzie f(x) = 3x3−x dla x∊A. Zbadać (uzasadniając swoje stwierdzenia),
czy f jest i czy różnowartościowa jest ona "na", gdy:
(a) A = R;
(b) A = N.
5 sty 16:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
3x3 − x = x(3x2−1)
a)
czyli dla x=0 oraz takie x=√1/3 funkcja f(x) przyjmuje taką samą wartość 0 <−−− czyli nie
jest różnowartościowa
b)
różnowartościowa będzie (funkcja rosnąca)
ale czy jest "na" <−−− zastanów się nad tym
5 sty 16:08
Anna: 3x3−x
6 sty 21:33
Anna: pollecienie to samo.
6 sty 21:34