aby liczby {x+1 ; x+5;x+7} w podanej polejności tworzyły ciąg geometryczny to li
XYZ: aby liczby {x+1 ; x+5;x+7} w podanej polejności tworzyły ciąg geometryczny to liczba x powinna
mieć wartosć:
5 sty 15:54
m: (x+1)*q=(x+5)
(x+5)*q=(x+7)
masz uklad rownan i policz q i x
5 sty 15:56
ICSP: a,b,c tworzą ciąg geometryczny ⇒ b2 = ac
5 sty 15:56
XYZ: nie wychodzi m to

jak zacząc tylko dwa pierwsze równania? dalej to zrobie
5 sty 15:59
XYZ: ma wyjść 2, 25
5 sty 16:01
krystek: | x+7 | | x+5 | |
| = |
| i licz jak napisał Tobie wcześniej ICSP |
| x+5 | | x+1 | |
5 sty 16:03
XXX: no i liczyłam tak i wyszło 2,25 i chce sie upewnic czy dobrze?
5 sty 16:08
XXX: sorki −9 wyszło

dobrze


?
5 sty 16:12
krystek: przedstaw obl , leniwa jestem ,nie liczę.
5 sty 16:15
krystek: Lub sprawdz ,podstawiając za x.
5 sty 16:16