Macierze
Potrzebujący: Witam mam dość nietrywialny kłopocik
Zadanie:
Niech macierze kwadratowe A i B tego samego stopnia będą symetryczne. Pokazać że ich iloczyn
jest macierzą symetryczną wtedy i tylko wtedy gdy A*B=B*A.
Ktoś ogarnia?
5 sty 15:51
Aga1.: Co to oznacza,że macierze są kwadratowe , tego samego stopnia i symetryczne.
W jedną stronę
Jeżeli macierze są kwadratowe, tego samego stopnia i symetryczne to
A*B=B*A
5 sty 16:34
Potrzebujący: to że są kwadratowe nie oznacza że są symetryczne
5 sty 16:41
Potrzebujący: ?
6 sty 01:47
Godzio:
A,B − symetryczne ⇒ AT = A, BT = B
(→)
Załóżmy, że iloczyn macierzy A i B jest macierzą symetryczną, wówczas
A * B = AT * BT = (B * A)T = B * A
(←)
Załóżmy, że AB = B A, musimy pokazać, że (AB)T = AB
(AB)T = (BA)T = AT * BT = AB
6 sty 02:24