Proszę o pomoc!
DonPrzemasso: Metoda linearyzacji obliczyć przybliżoną wartość cos 28 stopni.
5 sty 15:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
i problem polega na:
a) nie wiem co to metoda linearyzacji −−− rozwiązanie: zaglądasz do notatek
b) nie wychodzi mi poprawny wynik −−− rozwiązanie: napisz swoje kalkulacje ... poszukamy błędu
5 sty 15:38
DonPrzemasso: F(x)=cosx
f'=−sinx
x0=30
deltax= −2
cos28 − cos30= − sin30 * −2
cos 28 − cos 30 ~ − 12 * −2
cos28 ~ cos30 − sin 30 * −2
cos 28 ~ √32 − 12 * − 2 ~ √32+1= 1+ √32
5 sty 15:51
DonPrzemasso: Nie wiem czy to jest dobrze
5 sty 15:51
rolek: Dałby radę ktoś określić czy dobrze jest to rozwiązane
5 sty 16:11
rolek: Mam takie same zadanie do rozwiązania
5 sty 16:12
PW: Jeśli otrzymałeś cos28° trochę większy od 1,8 to fajna metoda.
6 sty 01:48
PW: Trochę sobie zażartowałem w nocy, bo wynik jest ewidentnie bzdurny. Nie znam (a może nie
pamiętam) metody linearyzacji, ale po nazwie domyślam się, że na pewnym przedziale zastępuje
się wykres funkcji kawałkiem prostej, używając przy tym stycznej (pochodnej).
Moim zdaniem błąd polega na stosowaniu miary stopniowej. Przecież sin(x°) i sinx to nie to
samo.
Te znane wzory na pochodną mówią o pochodnych funkcji trygonometrycznych rozumianych jako
funkcje liczby rzeczywistej, a nie kąta (miary kątowej) I tu na pewno pojawia się błąd: delta
nie jest równa −2.:
6 sty 12:58