dokończyć...
:): pomoże ktoś?
27x4 + 543 − x − 2 = 0
27x3 (x+2) − (x+2)
(x+2) (27x3 − 1)
i co dalej?
5 sty 15:24
asdf: wskazówka:
27x3 = 3x* 3x * 3x
1 = 1 * 1 * 1
5 sty 15:25
Aga1.: 27x3−1=(3x)3−13=(3x−1)(9x2+3x+1)
5 sty 15:30
:): a skąd to (9x2+3x+1)?
5 sty 17:23
:): a skąd to (9x2+3x+1)?
5 sty 19:35
:): jaki jest koniec tego zadania?
5 sty 19:59
Mati_gg9225535: wg wzoru skroconego mnozenia rozkladasz
5 sty 20:01
:): ahaaa... to juz kumam czemu tam jest (9x2+3x+1)
a dalej to delte itd?
5 sty 20:21
:): Odpowie ktoś?
6 sty 00:16
Edyta:
(x+2)(3x−1)(9x2+3x+1)=0
(x+2)=0 i (3x−1)=0 i (9x2+3x+1)=0
x=−2 x=1/3 Δ=−25 brak miejsc zerowych
odp. Rozwiązaniem równania są liczby −2 i 1/3.
6 sty 09:29
:): a skąd Δ= −25? mi wyszło Δ=−7
9 sty 01:03