funkcje trygonometryczne
henk: znajdz brakujace dl. trzeciego boku oraz miary katow ostrych α i β w trojkacie prostokatnym o
przekatnych a i b oraz przeciwprostokatnej c gdzie a lezy na przeciwko kata α jesli dane sa
dlugosci dwoch jego bokow; a=3 b=4
1 cze 20:49
Eta:
Trójkąt nie ma
przekatnych
chyba miałeś na myśli przyprostokątne !
oblicz z tw. Pitagorasa c
2 = a
2 +b
2 .....podstaw i policz c
podaj ile wynosi c ... ? czekam
1 cze 20:52
henk: c=5 oblicz mi miary kątów podaj jak to zrobilas
dzieki
1 cze 20:56
Eta:
Ok

c = 5 ..... dobrze!
sin α=
ac => sinα=
35 = 0, 6 ...... odczytaj α ... z tablic
β= 90
o − α
1 cze 21:03
henk: nie rozumie ale mialas mi policzyc miary kątów w stopniach....
1 cze 21:07