wykaż, że
pwl: Wykaż, że liczba a jest naturalna, jeśli a=√6−4√2+√3−2√2
5 sty 15:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
a = √6−4√2 + √3−2√2 = (√2+1)(√3−2√2) ... oczywiście zał. a≥0
a2 = (2+2√2+1)(3−2√2) = (3+√2)(3−√2) = 3 − 2 = 1
a2 = 1 ⇔ a = +/− 1 ... patrz zalożenie ... czyli a=1 ∊N
c.n.w.
5 sty 15:25
Janek191:
6 − 4√2 = ( 2 − √2)2
3 − 2√2 = ( 1 − √2 )2
zatem
a = √ 6 − 4√2 + √3 − 2 √2 = I 2 − √2 I + I 1 − √2 I = 2 − √2 − ( 1 − √2 ) =
= 2 − √2 − 1 + √2 = 1 ∊ N
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ckd.
5 sty 17:53