Nierówność logarytmiczna
kamilos: Nierówność logarytmiczna, jak ją wyliczyć?
| 1 | | 2 | |
| + |
| −1 < 0 |
| 5−logx | | 1+logx | |
x≥0
t = logx
t>0
| 1(1+t) + 2(5−t) | |
| −1 < 0 |
| 5−logx | |
1 + t + 10 −2t − (5−t)(1+t) < 0
t
2 − 5t + 6 <0
Δ = 1
√Δ = 1
t
1 = 2
t
2 = 3
t∊(0;2)(3;
∞)
no i teraz jak wyznaczyć x? O ile dobrze t wyliczyłem.
5 sty 15:06
kamilos: tam powinno być (5−t)(1+t) zamiast 5 − logx w mianowniki w 2 linijce równania z t
5 sty 15:07
Aga1.: Dziedzina
x>0 i5−logx≠0 i 1+logx≠0
Nierówność mnożysz przez mianownik do kwadratu, a nie przez mianownik
5 sty 15:12
kamilos: A t może być ujemne?
5 sty 15:14
kamilos: Nie no, ja się poddaje przy tym zadaniu, mógłby ktoś je rozwiązać? Abym zobaczył jak to się
liczy?
5 sty 15:29
Aga1.: t>0, tak jak zapisałeś.
5 sty 15:31