zadania z analizy
Mary: 3. Pewna działka ma mieć kształt prostokąta z doklejonym do jednego boku półkolem. Obwód jej
ma wynosić 300 m. Znaleźć wymiary prostokąta tak, aby jego pole było największe. Obliczyć to
pole.
4. Projektant zaprojektował trawnik w kształcie półkola o promieniu 10 oraz wpisaną w niego
prostokątną rabatę kwiatową tak, by jeden bok prostokąta był zawarty w średnicy półkola.
Wyznacz
wymiary rabaty tak, by miała ona maksymalne pole.
5. Park będzie miał kształt prostokąta zakończonego z dwóch stron półkolami. Ogrodzenie ma być
wykonane z materiału, którego wystarczy na 100m. Wyznacz wymiary parku o największym polu.
Oblicz to pole.
6. Ogród będzie miał kształt prostokąta o obwodzie 100. Wzdłuż przekątnej ma prowadzić
brukowana
ścieżka, na którą należy zużyć jak najmniej materiału. Dobrać wymiary prostokąta.
7. W kulę o promieniu 20 wpisano walec o największym polu powierzchni bocznej. Wyznacz jego
wymiary i pole.
5 sty 14:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
czy w ogóle wiesz jak się zabrać za tego typu zadania

byłaś na zajęciach jak były one omawiane
5 sty 15:07
Mary: tak byłam, wiem ogólnie o co chodzi, na wykładach robiliśmy w sumie tylko 2 zadania podobne do
tych, generalnie znam schemat postepowania. Ale to troche z mało i pomogłoby mi jakby mi ktos
pomógl rozwiązać np. jedno z tych zadań.
5 sty 15:13
Mary: Głownie mam prolem z poczatkowa fazą zadań, czyli wyprowadzic wzory, z ktorych mam obliczyc
pochodne, z czym sobie juz poradze...
5 sty 16:17