fizyka
em: Do jakiej wysokości w naczyniu sześciennym o krawędzi a należy nalać cieczy, by średnie parcie
działające na ściankę działało tak samo na dno naczynia?
Jaką wysokość h powinna mieć ciecz o podstawie kwadratowej o boku a, aby siła F, jaką ciecz
działa na ściankę naczynia była równa sile działania na dno?
Jak dla mnie, to te zadania sa takie same, ale do każdego mam inne rozwiąznie. W pierwszym
rzekomo wyszło h=1/2 a, natomiast w drugim h=2a.
Pomóżcie, proszę
1 cze 20:46
em: hop hop... jest tu ktoś?
1 cze 20:56
tim: z fizyki musisz poczekać na Jakuba
1 cze 20:58
em: a gdzie jest Jakub?

a ty nie spróbujesz, hmm? (takie ładne zadanko)
1 cze 21:00
tim: Taaak.. Jakub wpada wieczorkiem, bądź w nocy

... A ja nie umiem takiej fizyki ze wzgledu na
wiek

(15)
1 cze 21:04
em: a ja mam umieć, hmm?
JAKUB! ! !
1 cze 21:08
Jakub: Już jestem

Na początku drugie zadania. Siła działająca na dno naczynia w kształcie kwadratu jest równa:
Siła działająca na dno.
F
1 = p*S
1 (siła = ciśnienie * powierzchnia dna)
F
1 = ϱgh * a
2 (h − wysokość wody w naczyniu, ϱ − gęstość wody)
Siła działająca na ściankę zależy od ciśnienia, a ciśnienie się zmienia od maksymalnego
przy dnie równego ϱgh do zera przy powierzchni wody. Ciśnienie się zmienia liniowo, dlatego
możemy policzyć średnią arytmetyczną ciśnienia.
F
2 = p
s*S
2 (S
2 − powierzchnia ścianki: prostokąt o podstawie a i wysokości
h)
F
2 =
12ϱgh * ah
F
1 = F
2
ϱgh * a
2 =
12ϱgh * ah /:ϱgh
a
2 =
12ah /:a
a =
12h /*2
h = 2a
Jeśli chodzi o pierwsze zadania to też mi się wydaje takie same jak drugie. Trudno mi się
domyślić co autor miał na myśli.
1 cze 22:52
em: dzięki bardzo
2 cze 17:19