wielomiany zadania
magda: dla jakich wartości parametru a pierwiastki x1, x2, x3 równania x3−9x2+ax−15=0 spełniają
warunki x2=x1+2 i x3=x1+4 ? Znajdź wszystkie pierwiastki tego równania .
5 sty 14:53
magda: pomocy
5 sty 15:04
magda: błagam !
5 sty 15:32
magda: czy da to sie rozwiazac nie wykorzystujac wzorów wiety ?
5 sty 15:32
magda: jesli tak, to wytłumaczcie mi jak

prosze!
5 sty 15:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
da się ... natomiast poziom liceum (a nawet studia bez specjalizacji odpowiedniej) nie
wystarczą do rozwiązanie w inny sposób.
wzory Viete'a to jedyna możliwość
5 sty 15:35