.
asdf: logarytm
log1/2 |logx − 2| ≤ 0
D:
logx − 2> 0 → logx > 2 → x > 100
x > 0
log1/2 |logx − 2| ≤log1/21
|logx −2 | ≥ 1
dla x≥0 dla x < 0
logx − 2 ≥ 1 oraz logx − 2 ≤ −1
logx ≥ 3 oraz logx ≤ 1
x≥ 1000 oraz x ≤ 10
x∊<1000;∞) oraz x∊(−∞;0)
uwzgledniajac dziedzine
x∊<1000;∞)
dobrze?
5 sty 14:53
asdf: kurde, zle mam dziedzine

logx − 2 ≠ 0
x≠ 100
oraz x > 0
ale odpowiedzi cos nie moge zrobić
5 sty 15:00
Aga1.:

Dz:
x>0 i Ilogx−2I>0⇒logx≠2⇒x≠100
D=(0,100)U(100,
∞)
Ilogx−2I≥1
logx−2≥1 v logx−2≤−1
logx≥3 v logx≤1
x≥10
3 v x≤10
Mi odp. wychodzi inna, sprawdź jeszcze.
5 sty 15:07
asdf:
log1/2 | log(x) − 2 | ≤ 0
log(x) − 2 ≠ 0
x ≠ 100
i jeszcze tą najbardziej wewnętrzną dziedzinę:
x > 0
D: x∊(0;100)(100;∞)
log1/2 | log(x) − 2 | ≤ log1/21
| log(x) − 2 | ≥ 1
dla x ≥ 0 dla x < 0
log(x) − 2 ≥ 1 oraz log(x) − 2 ≤ −1
(x) ≥ 1000 oraz x ≤ 10
uwzgledniajac przedziały:
x∊<1000;∞) oraz x∊(−∞;0)
teraz uwzgledniając dziedzinę:
x∊ <1000;∞)
dobrze?
5 sty 15:11
5 sty 15:13
Paweł: Aga1 moglabys spojrzec na moja pochodna?
5 sty 15:14
Aga1.:
Rozwiązałam Ci , podaj tylko odp.
Zapis dla x<0
log(x)−2≤−1 nie ma sensu,bo nie istnieją logarytmy z liczb ujemnych, przecież dziedzinę na
samym początku określiłeś
5 sty 15:15
asdf: nom, określiłem, ale czy jest ona dobrze?, bo takie coś:
|log(x) − 2| ≠ 0
to już tego "wewnętrznego" log(x) nie liczę bo on jest w wartości bezwzględnej tak?
5 sty 15:18
asdf: jeszcze raz policzę dziedzinę:
log
1/2 (| log(x) − 2)|)
|log(x) − 2| <<pierw to
log(x) − 2 ≠ 0
x≠ 100
a teraz ten wewnętrzny:
x≠0?
Df: x∊(−
∞;0)(0;100)(100;
∞)
5 sty 15:21
Aga1.: logab=c⇔(b>0 i a>0 i a≠1 i ac=b)
liczba logarytmowna b zawsze większa od zera.
5 sty 15:26
5 sty 15:28
Aga1.: Zastanawiam się , może później jeszcze spojrzę na to , bo w tej chwili nie widzę błędu w
swoim rozwiązaniu.
5 sty 15:34
asdf: A jaka wychodzi Ci odpowiedź?
5 sty 15:35
Aga1.: Zaznaczyłam na osi liczbowe, dziedzinę i rozwiązanie
5 sty 15:38
asdf: ale jedno mnie dziwi (pewnie zle rozwiazuje):
dla x ≥ 0
log(x) − 2 ≥ 1 log(x) − 2 ≤ −1
tutaj trzeba dać przedzialy, ze dla pierwszego (dla x ≥0, dla drugiej nie rownosci: x < 0)
5 sty 15:39
Aga1.: To co zapisałeś o 15:39 jest niepoprawne.
5 sty 15:45
Aga1.: A jak rozwiążesz taką nierówność?
Ix+1I>2
x+1>2 lub x+1<−2
tak?
5 sty 15:47
asdf: to po prostu bez przedziałów?
5 sty 15:47
asdf: nom, tak bym rozwiązał, tylko pierwsze dla x ≥0, drugie dla x < 0 tak?
5 sty 15:48
Aga1.: Nie,rozwiązujesz nie przejmując się dziedziną, a dziedzinę uwzględniasz na samym końcu przy
podaniu ostatecznej odpowiedzi.
5 sty 15:50
asdf: to nie trzeba dawać przedziałów

?
5 sty 15:51
Aga1.: Na pewno nie tych x≥0 i x<0 .
5 sty 15:53
pigor: no to np. tak:
log12 |logx−2|≤ 0 ⇔ |logx−2| ≥ (
12)
0 i (*)
x >0 i |logx−2| >0 ⇒
⇒ |logx−2| ≥ 1 i logx−2≠0 ⇔ (logx−2≤−1 lub logx−2 ≥1) i logx≠2 ⇔
⇔ (logx≤ 1 lub logx ≥3) i x≠10
2 ⇔ (x≤ 10
1 lub x ≥10
3) i x≠100 ⇒
stąd i z (*) ⇔
0< x≤10 lub
x ≥1000 ⇔
x∊(0; 10>U<1000;+∞) . ...
5 sty 15:53
asdf: a jak mam takie coś:
D: x∊ R / {−1;0}
| | x+1 | |
log1/3 | |
| | ≤ log1/31 |
| | x | |
x+1 ≥ x
2 oraz x+1 ≤ −x
2
−x
2 +x + 1 ≥ 0 oraz x
2 + x + 1 ≤ 0
Δ =
√5 Δ<0
I co w takim czymś zrobić

?
5 sty 15:56
Aga1.: Licz x1, x2 , parabola, i rozwiązania nierówności , zamiast oraz jest lub
więc tworzysz sumę rozwiązań nierówności , a na końcu wyznaczasz część wspólną z dziedziną i
masz odp.
5 sty 16:03
pigor: ... np. tak : w zbiorze
Dn= R\ {0,−1} mamy kolejno
|x+1x| ≥ 1 ⇔
|x+1||x| ≥ 1 / *|x| ⇔ |x+1| ≥ |x| /
2 ⇔ x
2+2x+1 ≥ x
2 ⇔
⇔ 2x+1 ≥ 0 ⇒ x ≥ −
12 i x≠0 ⇔
x∊<−12;0)U(0;+∞) . ...
5 sty 16:13
asdf:

−x
2 + x + 1 ≥ 0
Δ = 5
√Δ =
√5
x
2 + x + 1 ≤ 0
x∊∅
uwzględniając dziedzinę (x∊R/{−1;0}
tak?
5 sty 16:15
asdf: źle...zaraz poprawię.
5 sty 16:16
asdf: x(x+1) ≥ x
2
x
2 + x ≥ x
2
x ≥ 0
x(x+1)≤−x
2
x
2 + x ≤ − x
2
2x
2 + x ≤ 0
x(2x+1)≤0
D: x∊R /{0;−1}
ODP:
tak?
5 sty 16:21
Aga1.: Żle rozwiązałeś.
x≥0
5 sty 16:26
Aga1.: i x≠0 to x>0 −−−jest to odp. do pierwszej nierówności.
5 sty 16:28
asdf: później to uwzględniłem z dziedziną.
5 sty 16:30