matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność ciągu (a_n), jeśli:
Zbyszek:
1+2
n
a
n
=
3
n
1 cze 20:46
Zbyszek:
Pomocy: Zbadaj monotoniczność ciągu (a
n
), jeśli:
1 cze 20:47
Basia:
Pomagam
1 cze 20:51
Basia:
1+2
n+1
1+2*2
n
a
n+1
=
=
3
n+1
3*3
n
1+2*2
n
1+2
n
a
n+1
−a
n
=
−
=
3*3
n
3
n
1+2*2
n
− 3(1+2
n
)
=
3*3
n
1+2*2
n
− 3 − 3*2
n
=
3
n+1
−2−2
n
1+2
n
= −2*
3
n+1
3
n+1
2
n
>0 ⇒ 2
n
+1>0 3
n+1
>0 stąd
1+2
n
>0 ⇒
3
n+1
1+2
n
−2*
< 0
3
n+1
czyli a
n+1
−a
n
<0 a
n+1
<a
n
czyli ciąg jest malejący
1 cze 20:56
Zbyszek:
Dzięki
życie ratujesz:
1 cze 21:04