styczna tworzy kąt prosty z promieniem okręgu
1) wylicz odległość punktu P od środka okręgu S
2) odległość ta to będzie przeciwprostokątna trókąta PSA ; gdzie A to punkt styczności
3) długość odcinka AS = r = 1
4) z tw. pitagorasa obliczasz długość odcinka PA
5) mając długość odcinka PA oraz współrzedne punktu P ... obliczasz współrzędne punktu A (będą
dwie możliwości
)
6) wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez punkt P oraz A (osobno dla dwoch przypadków
punktu A)
koniec zadania
Środek okręgu S(0,0), promień okręgu r=1
styczna przechodzi przez punkt (0,−5), więc jej równanie ma postać
y=ax−5, a w postaci ogólnej
l: ax−y−5=0
Odległość punktu S od prostej l jest równa promieniowi
d=d(S,l)=r
| IAx0+By0+CI | ||
d= | ||
| √A2+B2 |
| I0+0−5I | |
=1 | |
| a2+1 |