matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Liczby zespolone
kamilos:
Stosując postać wykładniczą rozwiązać równanie z
6
= (
z
)
6
Czyli będzie: (rℯ
iφ
)
6
= (rℯ
−iφ
)
6
r
6
= r
6
0=0 6φ = −6φ + 2kπ
1
φ =
kπ
6
No i co teraz zrobić jeśli r się wyzerowało?
5 sty 14:15
kamilos:
Odświeżam.
5 sty 14:46