pomocy
Marta: pomocy
Marta: w trójącie prostokątnym w którym przyprostokątne mają długości 2 i 4 jeden z kątów
ostrych ma
miare α. oblicz sinα*cosα.
1 cze 20:45
tim: Ja.
1 cze 20:49
tim:

Mamy dwie możliwości.
Wariant α.
c = 2
2 + 4
2
c =
√20
| | a | | b | | ab | | 2 * 4 | | 8 | | 4 | |
sin * cos = |
| * |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | c | | c | | c2 | | (√20)2 | | 20 | | 10 | |
Wariant β
x =
√20
| | 4 | | 2 | | 2 | |
sin * cos = |
| * |
| = |
| |
| | √20 | | √20 | | 5 | |
Jak widać niezależnie gdzie jest kąt, wynik ten sam.
1 cze 20:52