parzystosc
oo: f(x)=((x−1)2)/(x2+1)
mam pytanie czy dobrze zrobilem
bo wyszlo mi ze funkcja nie jest ani parzysta ani nieparzysta
ok?
5 sty 14:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze Ci wyszło ... nie jest ona parzysta ... nie jest także nieparzysta
5 sty 14:07
oo: a asymptoty? pionowych nie ma, pozioma=1 (?), a co z ukośnymi?
5 sty 14:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro jest pozioma ... to ukosnej nie ma
pamiętaj −−− pozioma to szczególny przypadek ukośnej
ukosna ma wzór y=ax+b
a pozioma y = b ... czyli y = 0*x + b
5 sty 14:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... y=1
5 sty 14:20
oo: mam jeszcze kilka klopotów z tym, robie badanie przebiegu zmiennosci funkcji, policzylem
pierwsza pochodna i wyszły 2 miejsca zerowe 1 i −1, moze ktos to potwierdzić?
i teraz musze policzyc pochodna pochodnej tak?
6 sty 15:17
oo: pomoze ktos?
6 sty 16:06
oo: ?
6 sty 17:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
potwierdzam
6 sty 17:43
oo: ok dzieki
ostatnia sprawa
jak policzyc pkt przegiencia w x= √3 i − √3
6 sty 21:26
oo: ?
6 sty 22:30
oo: ←
6 sty 22:48
ZK: Poszukaj sa twierdzenia na to
6 sty 22:57