Pochodne
Kasia: oblicz pochodną funkcji II rzędu
5 sty 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
a obliczyłaś y'

a w czym konkretnie masz problem

źle Ci wychodzi czy pochodnych nie potrafisz liczyć ?
jeżeli to pierwsze to pokaż swoje obliczenia
jeżeli to drugie −−− to zacznij od podstaw ... Analiza Matematyczna 1 ; Skoczylas ... i liczysz
kolejne przykłady
5 sty 13:53
Kasia: obliczylam y' . wyszło mi tak :
5 sty 13:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
mianownik na pewno zły
lepiej nie wymnażaj mianownika tylko pozostaw jako (3x−1)2 ... wtedy widać, że jest to
wyrażenie >0
5 sty 13:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
licznik też źle wyliczony
(2)*(3x−1) − (2x−1)*(3) = 6x − 2 − 6x + 3 = 1
5 sty 13:57
Kasia: No oki, a tą drugą pochodną tak samo się liczy tyle ze w mianowniku mam wpisac (3x−1)2 ?
5 sty 13:58
Kasia: rzeczywiscie jedna liczba i sie pomylila
5 sty 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... druga pochodna w identyczny sposób liczona
5 sty 14:01
Kasia: no dziękuję, a pomógł byś jeszcze z y'' ? bo sie pogubie
5 sty 14:04
5 sty 14:09
Kasia: No dobrze,dziekuje. a obliczen nie dasz rady napisac ?
5 sty 14:11
maniek: | | (2x + 1)' * (3x − 1) − (3x − 1)' * (2x + 1) | |
y' = |
| = |
| | (3x − 1)2 | |
| 2 * (3x − 1) − 3 * (2x + 1) | |
| = |
| (3x − 1)2 | |
| 6x − 2 − 6x − 3 | | −5 | |
| = |
| |
| (3x − 1)2 | | (3x − 1)2 | |
5 sty 14:11
Kasia: zauważyłam też że powinno byc potem −5. dzieki 'maniek'

pomógł byś i w y'' ?
5 sty 14:13
maniek: | | 0 * (3x − 1)2 − ((3x − 1)2)' * (−5) | |
y'' = |
| = |
| | (3x − 1)4 | |
| 5 * (2 * (3x − 1) * 3) | |
| = |
| (3x − 1)4 | |
| 5 * 6 * (3x − 1) | |
| = |
| (3x − 1)4 | |
5 sty 14:13
Kasia: dziekujee ślicznie


jeśli bede miala problemy z jakims przykladem to pomożesz?
5 sty 14:16