pochodna
0v0: potrzebuje pomocy z obliczeniem pochodnej, bo nie wiem gdzie robię błąd:
((lnx)x)` =
proszę o rozpisanie...
5 sty 13:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro nie wiesz gdzie robisz błąd
to pokaż swoje obliczenia
sprawdzimy i pokażemy
5 sty 13:49
0v0: = ( exlnx )` = exlnx * (xlnx)` = exlnx * (lnx + x* 1/x) = exlnx * lnx
5 sty 14:08
0v0: wynik nie zgodny z odpowiedziami:(
5 sty 14:08
0v0: powienno być wszędzie po e w górnym indeksie całe: xlnx
5 sty 14:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
a czemu e
xlnx ... a nie e
x*lnx
| | 1 | |
druga sprawa (lnx + x* |
| ) = lnx +1 |
| | x | |
5 sty 14:10
0v0: to fakt, ale wciąż źle

rozwiązanie:
e
x*lnx*lnx (lnlnx + 1/lnx)
5 sty 14:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest to pochodna z innej funkcji bo z funkcji (zapewne) (lnx)x*lnx
5 sty 14:17
0v0: oks, dziękuje
5 sty 14:33
0v0: a jak sie zabrać za taką pochodną:
(x2 * 2x * sinx )` ? mnożenie jakies? ale są 2 składniki więc nie wiem... hmm?
5 sty 14:36