Wartości parametrów
kamilos: Wyznacz wartości parametrów α,β∊R, tak aby dana funkcja była ciągła:
e
5x+2 dla x< −2
f(x) = −α
2 + 4α −3, dla x = −2
x + 1 + ctg(β) dla x > −2
Czyli będzie tak punkt to −2
dla lim (x →−2
+) x + 1 + ctg(β) = −1 +ctg(β)
dla lim (x → −2
−) wychodzi 0
czyli:
−1 + ctg(β) = 0 = −α
2 + 4α −3
ctg(β) = 1
−α
2 + 4α −3 = 0
α = 3 v α = 1
Dobrze?
5 sty 13:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
Uwaga:
5 sty 13:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu ... bez tej 2 głupiej
5 sty 13:35
kamilos: A racja, zapomniałem o + kπ, ale tak to jest dobrze?
5 sty 13:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak
5 sty 13:39