matematykaszkolna.pl
jakie pole ma romb? pilne stokrotka,.: pilnew rombie o obwodzie 20 cm jedna z przekątnych jest dwa razy krótsza od drugiej. jakie pole ma ten romb?
5 sty 13:28
Artur_z_miasta_Neptuna: a kto tutaj nie daje 'pilnych' zadań
5 sty 13:30
Artur_z_miasta_Neptuna: skoro romb ma obwód 20cm to jaka jest długość boku pamiętaj że przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym dzieląc romb na 4 jednakowe trójkaty prostokątne o przyprostokątnych po pół długości przekątnej rombu i przeciwprostokątnej boku rombu <−−− wyznacz długości przekątnych rombu i oblicz pole
5 sty 13:32
stokrotka,.: oj wiem że każdy ale zależy mi na szybkim rozwiązaniu najlepiej z wytłumaczeniem .
5 sty 13:33
stokrotka,.: a mogę prosić o rozwiązanie tego zadania z wytłumaczeniem mam jeszcze 3 podobne zadania jak będę miała rozwiązanie tego to z reszta sobie poradzę.
5 sty 13:35
Artur_z_miasta_Neptuna: wytłumaczyłeś Ci jak zrobić ... obliczenia sama musisz zrobić ... wczytaj się w to co napisałem zrób rysunek ... narysuj romb ... narysuj przekątne ... zastosuj wzór pitagorasa ... oblicz pole
5 sty 13:36
stokrotka,.: dzieki za taką pomoc tyle to wiem myślałam ze mi to obliczysz i wytłumaczysz.
5 sty 13:42
Artur_z_miasta_Neptuna: obliczenia sama przeprowadzisz ... wyjaśnione zostalo ... wystarczy poczytać ze zrozumieniem i zrobić rysunek gotowca chcesz to zapłać komuś za korepetycje albo zrób dotację na podtrzymanie tego portalu
5 sty 13:44
stokrotka,.: gdybym chciała gotowca to bym dała zadanie na innej stronie np zadane.pl czy cos takiego tam bym dostała gotowca zawsze tam dają gotowe odpowiedzi ale ja potrzebuje rozwiązania z wytłumaczeniem
5 sty 13:49
Artur_z_miasta_Neptuna: to wytłumaczenie juz masz ... a rozwiązanie dorób do wytlumaczenia powodzenia
5 sty 13:50
stokrotka,.: pole P=d₁*d₂/2. Jeżeli romb ma obwód równy 20cm to jego bok ma długość a=20cmna4=5cm. Wiemy ponadto, że d₂=2*d₁ Z tw. Pitagorasa: (d₁/2)²+(d₂/2)²=a², czyli (d₁/2)²+(d₂/2)²=5² d₁²/4+d₂²/4=25 /*4 d₁²+d₂²=100 podstawiamy d₂=2*d₁ d₁²+(2*d₁)²=100 d₁²+4d₁²=100 5d₁²=100 d₁²=20 i d₁>0 więc d₁=√20=2√5 zatem d₂=2*d₁=2*2√5=4√5 Pole rombu: P=2√5*4√5/2=8*5/2=20j takie bedzie rozwiązanie
5 sty 15:42