jakie pole ma romb? pilne
stokrotka,.: pilne


w rombie o obwodzie 20 cm jedna z przekątnych jest dwa razy krótsza od drugiej.
jakie pole ma ten romb?
5 sty 13:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
a kto tutaj nie daje 'pilnych' zadań
5 sty 13:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro romb ma obwód 20cm
to jaka jest długość boku

pamiętaj że przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym dzieląc romb na 4 jednakowe
trójkaty prostokątne o przyprostokątnych po pół długości przekątnej rombu i
przeciwprostokątnej boku rombu <−−− wyznacz długości przekątnych rombu i oblicz pole
5 sty 13:32
stokrotka,.: oj wiem że każdy ale zależy mi na szybkim rozwiązaniu najlepiej z wytłumaczeniem .
5 sty 13:33
stokrotka,.: a mogę prosić o rozwiązanie tego zadania z wytłumaczeniem mam jeszcze 3 podobne zadania jak
będę miała rozwiązanie tego to z reszta sobie poradzę.
5 sty 13:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
wytłumaczyłeś Ci jak zrobić ... obliczenia sama musisz zrobić ... wczytaj się w to co napisałem
zrób rysunek ... narysuj romb ... narysuj przekątne ... zastosuj wzór pitagorasa ... oblicz
pole
5 sty 13:36
stokrotka,.: dzieki za taką pomoc tyle to wiem myślałam ze mi to obliczysz i wytłumaczysz.
5 sty 13:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
obliczenia sama przeprowadzisz ... wyjaśnione zostalo ... wystarczy poczytać ze zrozumieniem i
zrobić rysunek
gotowca chcesz

to zapłać komuś za korepetycje albo zrób dotację na podtrzymanie tego portalu
5 sty 13:44
5 sty 13:49
Artur_z_miasta_Neptuna:
to wytłumaczenie juz masz ... a rozwiązanie dorób do wytlumaczenia
powodzenia
5 sty 13:50
stokrotka,.: pole P=d₁*d₂/2.
Jeżeli romb ma obwód równy 20cm to jego bok ma długość a=20cmna4=5cm.
Wiemy ponadto, że d₂=2*d₁
Z tw. Pitagorasa: (d₁/2)²+(d₂/2)²=a², czyli (d₁/2)²+(d₂/2)²=5²
d₁²/4+d₂²/4=25 /*4
d₁²+d₂²=100
podstawiamy d₂=2*d₁
d₁²+(2*d₁)²=100
d₁²+4d₁²=100
5d₁²=100
d₁²=20 i d₁>0 więc d₁=√20=2√5
zatem d₂=2*d₁=2*2√5=4√5
Pole rombu:
P=2√5*4√5/2=8*5/2=20j
takie bedzie rozwiązanie
5 sty 15:42