Pilnie potrzebna pomoc
Palulu: Prosta o równaniu x=3 jest osią symetrii wykresu funkcji kwadratowej f(x) =ax2 +bx +14. Prosta
o równaniu y= −4 ma z tym wykresem dokładnie jeden punkt wspólny. Dla jakich argumentów
wartości funkcji f są dodatnie?
5 sty 13:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) skoro x=3 jest osią symetrii ... to znaczy, że dla x=3 ów funkcja przyjmuje wartość
maksymalną/minimalną (xwierzcholka)
2) skoro y=−4 (prosta równoległa do osi OX) posiada dokładnie 1 punkt wspólny z parabolą, to
znaczy, że to jest wartość funkcji w wierzchołku (ywierzchołka)
masz wzory na xw i yw ... tworzysz układ równań i rozwiązujesz
5 sty 13:29
Palulu: Dziękuję za cheć a można jeszcze bardziej to wytłumaczyć ?
5 sty 13:30
Aga1.:

Równanie osi symetrii
x=p
| | −b | |
Skoro x=3, to p=3 ⇒ |
| =3⇒b=−6a |
| | 2a | |
Prosta y=−4 przechodzi przez wierzchołek
q=−4
Z tego wynika ,że wierzchołek znajduje się w punkcie W=(3,−4)⇒f(3)=−4
9a+3b+14=−4
b=−6a
Oblicz a i b
A następnie miejsca zerowe.
5 sty 14:41