funkcja trygonometryczna?
czarna578: oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego α wiedząc że:
sin α =2/5
5 sty 13:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) skorzystaj z jedynki trygonometrycznej aby wyznaczyć cosx
(uwaga

wiesz że kąt jest ostry ... w takim razie cosx >0)
2) mając sinus i cosinus wyznaczyć możesz tgx i ctgx
koniec zadania (to jest schematyczne zadanie na maturze − 30 sekund roboty)
5 sty 13:27
Piotr:
albo narysuj trojkat prostokatny i latwizna
5 sty 13:29
czarna578: a możesz mi rozwiązać to zadanie i wytłumaczyć krok po kroku jak to robisz ja nie rozumiem tego
pilne

.
5 sty 13:31
5 sty 13:32
czarna578: dzięki za przykład ale fajnie by było jak byś mi rozwiązał zadanie i wytłumaczył tak żebym
zrozumiała dla ciebie to take łatwe dla mnie niestety nie a mam jeszcze kilka zadań tego typu
do rozwiązania .
5 sty 13:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz rozwiązane przykladowe zadanie ... i wyjasnione tam ... analogiczne zadanie (czyli Twoje)
rozwiążesz w podobny sposób
Ty nie chcesz wyjaśnienia ... Ty chcesz gotowca −−− a tego nie dostaniesz
5 sty 13:42
Piotr:
czyżby stokrotka = czarna578 ?
czekasz na gotowca, tak jak napisal Artur.
przyklad jest niemal identyczny.
5 sty 13:45
czarna578: nie chce gotowca chce mieć tylko jedno rozwiązanie zrobione zeby robic na przykładnie a jak na
razie nie wiem skąd sie co bierze .przykładów jest wiele w necie ale ja ich nie rozumiem.
5 sty 13:45
czarna578: a stokrotka to nie ja

5 sty 13:46
Piotr:
w linku co podalem masz cale rozwiazanie. a jak klinkiesz w niebieskie strzalki to masz z
jakich wzorow trzeba skorzystac.
5 sty 13:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
to MASZ rozwiązane przykladowe zadanie

dostałas linka
masz to co chcesz
dokładnie to co chcesz −−− "jedno rozwiązanie zrobione zeby robic na przykładnie"
5 sty 13:48
czarna578: widzę że tu pomocy nie otrzymam wielkie dzięki

5 sty 13:51
5 sty 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
pomoc otrzymałaś − ale Ty chcesz gotowca ... rozwiązane zadanie od deski do deski ... aby móc
przepisać
i nie próbuj nam wmówić, że potrzebujesz tego konkretnego, aby móc inne zrobić ... a pokazanie
rozwiązania analogicznego zadania absolutnie nic Ci nie daje.
Masz nas za totalnych idiotów

5 sty 13:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 9 | | 25 | | 9 | |
1 − |
| = |
| − |
| = ... |
| | 25 | | 25 | | 25 | |
5 sty 14:00
czarna578: nie mam nikogo za idiotów naprawdę nic z tego nie rozumiem. mi wyszło 1−4/9=5/9
5 sty 14:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale co Ci wyszlo

co to jest 4/9

co liczysz

gdzie co i jak
5 sty 14:11
czarna578: napisałam tak
sin 2 α + cos 2 α =1
(2/3)2 + cos 2 α =1
4/9 + cos 2 α =1
cos 2 α =1 −4/9
cos 2α= 5/9
nie wiem czy o to chodzi
5 sty 14:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2 | | 2 | |
a skąd masz |
|  w swoim zadaniu podalas sinα= |
| |
| | 3 | | 5 | |
5 sty 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
poza tym ... tak ... oto wlasnie chodzi
5 sty 14:22
czarna578: jesteś jeszcze
5 sty 14:24
czarna578: zaszła pomyłka 2/3 ale co mam dalej zrobic z tego 5/9 wyciągnąć pierwiastek
5 sty 14:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... wyciągasz pierwiastek z tego
5 sty 14:26
czarna578: 1...2/3 czy to taki będzie pierwiastek.
5 sty 14:30
5 sty 14:32
czarna578: aha spoko dzięki
5 sty 14:33
czarna578: odpowiedz na zadanie to
cos α =5/3
tg α = 2/5
ctg α= 5/2
czy taka jest odpowiedz dobrze zrozumiałam to zadanie?
5 sty 14:43
czarna578:
5 sty 14:49
czarna578: odpowiesz czy dobrze rozwiązałam
5 sty 14:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
cosx =√5/3
tgx = 2/√5 = 2√5/5
ctgx = √5/2
5 sty 15:14
czarna578: dzięki

już chyba zaczynam to rozumieć
5 sty 15:15