Kąt wychylenia
Gentleness: Na nieważkiej i nierozciągliwej nici o długości 1m zawieszono pistolet o masie 0,3 kg tak, że
lufa jest skierowana poziomo. Obliczyć maksymalny kąt wychylenia nici po wystrzale, jeżeli
kula o masie 7 g przy wylocie z lufy miała prędkość 100 m/s.
5 sty 13:11
Maslanek: Ciekawe zadanie

− posłużymy się zasadą zachowania pędu (weźmy kierunek osi wzdłuż ruchu pitoletu po wystrzale):
p
1=0
p
2=MV
p−mV
Co można powiedzieć o ruchu?
Przypomina drgania harmoniczne proste.
Jeśli potraktujemy pistolet jako punkt materialny, to rozważanie jest proste.
| | Vp2 | | kx2 | | k | | 2π | | l | |
Bo E1=M |
| , E2= |
| , gdzie ω=√ |
| oraz ω= |
| , gdzie T=2π√ |
| |
| | 2 | | 2 | | m | | T | | g | |
Wtedy mamy wychylenie x od pionu, proste funkcje tryg. i rozwiązane.
5 sty 13:26