Pomocy
Gentleness: Dwie kule zderzają się, po czym poruszają się wzdłuż jednej prostej. Kula o masie M przed
zderzeniem znajdowała się w spoczynku, natomiast druga o masie trzykrotnie mniejszej poruszała
się z prędkością v. Wyznacz: a) prędkości kul po zderzeniu idealnie sprężystym; b) prędkości
kul po zderzeniu idealnie niesprężystym; c) ubytek energii podczas zderzenia idealnie
niesprężystego.
5 sty 13:00
Maslanek: m − masa kuli mniejszej
Zasada zachowania pędu (bo nie działają siły zewnętrzne):
p
1=mV
p
2=mV
1+MV
2
Oraz zasada zachowania energii:
=================
Przy zderzeniu niesprężystym energia kinetyczna układu ma być możliwie najmniejsza − kule
powinny się połączyć ze sobą najprawdopodobniej.
p
2=(m+M)V
x
5 sty 13:30