translakcja
alusia: Znajdz obraz linii y=2x+6 w translakcji o v=[2;5]
prosze o pomoc
5 sty 10:43
zenon: Weźmy jakiś punkt należący do y=2x+6. Np. w miejscu przecięcia z osią y: p=(0,6). Przesuńmy go
o wektor v: p1 = (0+2, 6+5) = (2, 11). Ten punkt leży na szukanym obrazie linii. Teraz trzeba
znaleźć funkcję równoległą do y=2x+6 i przechodzącą przez punkt p1. 2x oczywiście pozostanie,
szukamy stałej b.
2x + b = 11 //podstawiamy x = 2
4 + b = 11
b = 7
czyli y = 2x+7.
5 sty 11:08
Aga1.: Lub
y=f(x) wektor przesunięcia [p,q]
g(x)=f(x−p)+q wzór funkcji po przesunięciu
U nas f(x)=2x+6, a p=2, q=5
g(x)=2(x−2)+6+5
g(x)=2x−4+6+5
g(x)=2x+7
5 sty 11:20
alusia: A co to jest to g?
5 sty 13:01
alusia: jeszcze jedno zadanoko mam
czworokat ABCD ma boki o dl. 8,10, 12, 14. suma dl najkrotszego i najdluzszego boku czworokata
A'B'C'D' podobnego do czworokata ABCD jest rowna 30. wyznacz dl bokow czworokata A'B'C'D'
5 sty 13:05