kwadrat ABCD o boku dlugosci a i trojkat rownoboczny CDE polozone sa wzgledem siebie tak jak
pokazano na rysunku. na trojkacie opisano kolo.oblicz pole zacieniowanej figury.
Pole trójkąta rownobocznego =a2√3\4
r= a√3/3
P koła a2/3π
ale dalej nie wiem odejmowanie od pola koola pola trojkata konczysie jakims dziwnym wynikiem
poniewaz mam tam π a w odpowiedziach nie ma
Zastanówq się jaką wartość ma kąt α, reszta prosta.
(W odpowiedzi π się pojawi)
α=1200
| a√3 | ||
r= | ||
| 3 |
| √3 | ||
sin1200=sin(1800−600)=sin600= | ||
| 2 |
| πr2*120o | 1 | ||
− | *r2*sin1200= | ||
| 360o | 2 |