całka
Mateusz: Całka
x3+4x2+6
∫−−−−−−−−−−−−dx
(x+1)2(x2+2)
1 cze 20:24
Basia: Podpowiadam
1 cze 20:28
Basia:
Całkowanie funkcji wymiernych
| | Ax+B | | Cx+D | |
U{x3+4x2+6}{(x+1)2(x2+2) = |
| + |
| |
| | (x+1)2 | | x2+2 | |
stąd
(Ax+B)(x
2+2)+(Cx+D)(x+1)
2 = x
3+4x
2+6
Ax
3+2Ax+Bx
2+2B + (Cx+D)(x
2+2x+1) = x
3+4x
2+6
Ax
3+2Ax+Bx
2+2B + Cx
3+2Cx
2+Cx+Dx
2+2Dx+D = x
3+4x
2+6
(A+C)x
3 + (B+2C+D)x
2 + (2A+C+2D)x + (2B+D) = x
3+4x
2+6
A+C = 1
B+2C+D=4
2A+C+2D=0
2B+D=6
C = 1−A
B+2(1−A)+D=4
2A+1−A+2D=0
D=6−2B
B+2−2A+6−2B=4
2A+1−A+2(6−2B)=0
−2A−B=−4
A+1+12−4B=0
2A+B=4
A−4B=−13
8A+4B=16
A−4B=−13
−−−−−−−−−−−−−−−−−
7A = 3
A=37
2*
37+B=4
67+B=4
B =
247−
67
B=187
C=1−
37
C=47
D=6−
367
D=
42−367
D=87
sprawdź najpierw te rachunki i napisz czy dobrze, bo szkoda czasu na liczenie z błędem
1 cze 20:40
Mateusz: Dziekuję, dalej już sobie poradzę.
1 cze 20:41
Basia: Oczywiście jest błąd
8A+4B=16
A− 4B=−13
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9A = 3
A=13
2*13+B=4
B = 12−23
B=103
C = 1−13
C=23
D = 6−2*103 = 18−203
D=−23
1 cze 20:48