Wytrzymałość materiałów wzór Tetmajera -Jasińskiego pomocy
bacha9994: mam dane
Re=215MPa Rh=200MPa E=200GPa i podstawiam do wzoru tetmajera jasińskiego
| | (Re−Rh) | | Rh | |
Pkr=Re− |
| x √ |
| |
| | π | | E | |
W wyniku z zajęć profesor podał że
Pkr=851kN.... Podstawiałam te wartości ale wychodzi mi
całkiem inna liczba, gdzie popełniam bład może coś z jednostakmi źle przekształciłam, juz sama
nie wiem mimo że zadanie wydaje sie banalne. Proszę o pomoc jak ma to wyglądać z podstawionymi
danymi.... Z góry dziekuje
4 sty 23:45
bacha9994: niech ktoś pomoże
5 sty 11:49
Maslanek: E to moduł Younga?
5 sty 12:16
Maslanek: Albo raczej nie, skoro obliczamy inną metodą

U Ciebie w jednostkach byłoby Pa−Pa. Jak chcesz zrobić z tego niutona?
5 sty 12:17
Student: Doktor pomnożył ten wzór jeszcze o lambdę w i całość pomnożył o pole przekroju czyli A
dwuteownika i stąd ten wynik.
5 sty 13:56