Ciagi
alusia: 1. rozwiaz rownanie przyjumujac ze lewa strona jest suma pewnej liczby kolejnych wyrazow ciagu
arytmetycznego 1+3+5...+x=81
2. dany jest ciag −2;1;4......, 16−ty wyraz tego ciegu ile jest rowny i ile wynosi suma jego
poczatkowych 16 wyrazow
3. ciag kolejnych wyrazow 2,x+1, 3x+4 tworzy ciag arytmetyczny dla x rownego?
4. w zapisie 1, a, 9, b trzy pierwsze liczby tworza ciag arytmetyczny a trzy ostatnie ciag
geometryczny. wyznacz b
PROSZE O POMOC
4 sty 23:29
Tad:
1.
a
1=1 r=2
x=a
9=a
1+(n−1)r=1+16=17
x=17
5 sty 00:02
alusia: DZIEKUJE a kolejne zadania bo ja nic z tych ciagow nie rozumiem
5 sty 13:06