Równanie kwadratowe, pomoc pilnie posuzkiwana!
Jutka: Rozwiąż równanie kwadratowe:
6x4 −11x2 −35=0
4 sty 23:18
krystek: podstaw x2=t
4 sty 23:24
krystek: 6t2−11t−35=0
Δ t1 i t2 liczysz
4 sty 23:28
ZKS:
Nie zapominając że t ≥ 0.
4 sty 23:28
Jutka: wychodzi mi jedynie coś takiego, nie potrafię skorzystać z żadnej poznanej metody:
x2(6x2−11)−35=0
I co teraz...?
Podstawić x2=t ?
Skad 't'? Jakie 't'? Nie znam tej metody....
4 sty 23:29
krystek: Jak nie napiszemy to wyjdzie w "praniu"
4 sty 23:30
krystek: Co Ty wymyśliłaś?
4 sty 23:31
Jutka: aham, i t1 oraz t2 będą rozwiązaniami? tylko?
4 sty 23:31
krystek: Nie wracasz do podstawienia x2=t1 lub x2=t2
4 sty 23:32
Jutka: Aha! Nowość, której do tej pory nie poznałam... Dziękuję!
4 sty 23:35
Jutka: Proszę jeszcze o zerknięcie czy rozumieem w praktyce i nie popełniłam błędu:
6t2 −11t−35=0
Δ=b2−4ac=121+840=961
√Δ=31
t1= −5/3 < 0
t2= 3,5
x2=3,5
x=√3,5
x=√7/2
x=√14/2
4 sty 23:51
Artur z miasta Neptuna:
X = +/− to co masz
4 sty 23:53
Jutka: Czyli dobrze, źle?
x=√14/2 ?
4 sty 23:54
ZKS:
| | 7 | |
x2 = |
| z tego dostaniesz dwa rozwiązania a nie jedno ponieważ |
| | 2 | |
x
2 = a (o ile a ≥ 0) ⇒ x = ±a
4 sty 23:55
Mila: x2=3,5
⇔x=√3,5 lub x=−√3,5
4 sty 23:56
Jutka: czyli
x=√14/2 oraz x= − √14/2
?
4 sty 23:57
Jutka: ok! dziękuję ślicznie!
4 sty 23:58
krystek: | | 35 | | 7 | |
Mała poprawka 3,5= |
| = |
| |
| | 10 | | 2 | |
5 sty 09:17