CIĄGI
Anett: Trzy liczby, ktorych suma równa się 15 tworza rosnący ciag arytetyczny. Jesli druga z tych
liczb zmniejszymy o 20% a pierwsza i trzecia pozostawimy bez zmiany, to otrzymamy kolejne
wyrazy ciagu geometrycznego. znajdz te liczby.
Proszę o pomocc! pilne!
1 cze 20:23
tim: Ja.
1 cze 20:30
tim: a + b + c = 15 suma
| | a + c | |
b = |
| ciąg arytmetyczny |
| | 2 | |
b
2 = 0,8ac ciąg geometryczny
Układ równań. Wystarczy rozwiązać.
1 cze 20:31
Anett: Hmm moze to glupie pytanie, ale jak jest b
2 = 0,8ac to czy moglbys mi rozpisac jak doszlo do
tej postaci? Musze miec krok po kroku jak sie robi takie zadania. Dzieki wielkie
1 cze 21:20
tim: Okej

a + b + c = 15 (z sumy)
| | a + b | |
b = |
| (z własności ciągu aryt) |
| | 2 | |
I wiemy, że w ciągu geometrycznym:
| c | | b | |
| = |
| = b2 = 0,8a * c |
| b | | a(1 − 0,2) | |
1 cze 21:22
Anett: hmm ale nurtuje mnie to czemu tam jest 0,8a a nie b
1 cze 21:29
tim: O Jezus, mój błąd

, masz racje

Powinno być:
(0,8b)
2 = ac
1 cze 21:30
Eta:
oczywista oczywistość ,że b = a − 20%a = a − 0,2 = 0,8a
więc zamiast b piszesz 0,8a ,bo b= 0,8a
wiesz już?
1 cze 21:31
tim: Eta, tu nie o to chodziło
1 cze 21:32
Eta:
Tim

.... nie czytałam treści i zaufałam Tobie .....wrrrrrrrrrrr
1 cze 21:33
tim: Heh... "Związek" polega na zaufaniu
1 cze 21:33
Eta:
Wiem, wiem ....... idę na kisielek z okazji Dnia Dziecka

....mniamm, mniam
1 cze 21:34
Anett: Smacznego!
1 cze 21:34
tim: A mi?

PS. A jaki kisielek? Smacznego
1 cze 21:35
Eta:
No i fajnie wyszłam na tym "zaufaniu"

mam nadzieję, ze więcej się nie powtórzy
1 cze 21:35
Eta:
Z owoców leśnych z bitą śmietanką i kremem " toffi''
1 cze 21:36
tim: Oj tam.. Tobie też się zdarza :
1 cze 21:37
tim: Fuuuu... Owoce leśne... Bleee... Lubię truskawkowe z kawałkami owoców

, a polewe też masz?
"toffi"?
1 cze 21:38
Eta: Oczywiście żartowałam

nie zdarza się tylko tym co nic nie robią
1 cze 21:39
tim: Wiem przeciez
1 cze 21:40