pochodne
denatlu: | | 1800 | |
f(x)= |
| ile wynosi pochodna z tego? może ktoś zapisać mi obliczenia? |
| | x2 | |
4 sty 22:16
Patryk: f(x)=1800*x−2
i z podstawowego wzoru
4 sty 22:18
denatlu: ups, nie znałem
4 sty 22:22
denatlu: | | x | |
a f(x)= |
| jak obliczyć nie sprowadzając tego do wspólnej podstawy? |
| | √x | |
4 sty 22:25
Patryk: (xn)'=n*xn−1 nie znasz ?
4 sty 22:25
denatlu: to akurat znałem
4 sty 22:25
Patryk: to zależy co definiujesz jako wspólna podstawa ?
4 sty 22:26
Patryk: ok juz wiem nie chcesz sprowadzić do podstawy x
4 sty 22:27
denatlu: (x1−12)` =.... nie o takie rozwiązanie mi chodzi
4 sty 22:28
Patryk: jest wzór na pochodną dzielenia
4 sty 22:29
denatlu: | | 1 | | 1 | | 1 | |
ok, ale jak jest wzór |
| to pochodna z tego jest − |
| czy − |
| |
| | x3 | | x4 | | x6 | |
4 sty 22:32
Patryk: | 1 | |
| zapisuje jako x−3 i korzystam z (xn)'=n*xn−1 |
| x3 | |
czyli
4 sty 22:36
Mila: A jeśli liczysz z ilorazu to tak
| | 1 | | 0*x3−1*3x2 | | 3 | |
( |
| )'= |
| =− |
| czyli to samo . |
| | x3 | | x6 | | x4 | |
4 sty 23:16
denatlu: aha w ten sposób dzięki.

Mam coś takiego:
Pochodna wyszła ok.
Chce znaleźć ekstrema.
a
2=900
a=30 lub a=−30
Jak teraz sprawdzić, które jest y
max a które y
min ?
5 sty 00:14
denatlu: czyżbym miał odczytać monotoniczność z g(a)=a
2−900

? w sumie wyszlo by
5 sty 00:18
denatlu: Tamto załatwiłem.
Usłyszałem na youtubie, że lnx przy zerze dąży do +
∞. Jak tak patrze na wykres, to nie bardzo
to widze (moze nie ta pora) ale czy moglby mnie ktos oswiecic

?
5 sty 01:38
zenon: | | 2a2 + 1800 | | 1800 | |
Jeżeli f(a) = |
| to f'(a) = 4a − |
| . To po pierwsze. |
| | a | | a2 | |
Polecam
http://www.wolframalpha.com/ do sprawdzania liczonych ręcznie pochodnych.
lim przy x−>0
+ dla ln x = −
∞.
5 sty 02:27