proszę obliczyć i trochę wytłumaczyć
bambi: Dany jest wielomian W(x) = x3 + 3x2 – 4.
a) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe. Podaj pierwiastki wielomianu i określ ich
krotność.
b) Zbadaj, czy istnieją takie wartości a i b, aby wielomiany W(x) oraz
Q(x) = (x + a)(x2 + bx + 1) były równe. Jeśli istnieją, to wyznacz je
4 sty 22:16
123_123_123_123: W(1) = 0
4 sty 22:19
dragon: x3+x2−4x2−4=
4 sty 22:19
asdf: x3 + 3x2 − 4 = x3 + 2x2 + x2 − 4
4 sty 22:19
bambi: czyli to jest rozłożenie wielomianu na czynniki liniowe tak?
4 sty 22:22
dragon: x3−x2+4x2−4=x2(x−1)+4(x2−1)=x2(x−1)+4(x−1)(x+1)=(x−1)(x2+4x−4)=
4 sty 22:22
ZKS:
dragon popraw bo masz źle.
4 sty 22:24
asdf: x2(x+2) + (x+2)(x−2) = (x+2)(x2 + x − 2) = (x+2)(x2 + x − 1 − 1) = (x+2)( (x−1)(x+1) +
1(x−1) ) =
(x+2)(x−1)(x+2) = (x+2)2(x−1)
4 sty 22:26
bambi: tak na serio to nic nie rozumiem
5 sty 14:54
bambi: juz rozumiem ale nie rozumiem czemu przed koncem jest (x+2)(x−1)(x+2) (skąd ten drugi nawias
(x+2) ....
9 sty 12:17