help
beniu:

Mam wykresy z mechaniki, może ktoś mi pomoże, w pewnym przedziale M(x) wynosi:
Chodzi mi o wyznaczenie ekstremum
4 sty 22:11
zenon: Wystarczy policzyć pochodną:
M'(x) = 4x + 523.
W miejscu, gdzie pochodna się zeruje (dla funkcji kwadratowej tylko w jednym) będzie ekstremum:
4x + 523 = 0
4x = 523
x = 5212 = 133<− w tym miejscu masz ekstremum.
Jeżeli x wypadnie poza przedziałem M(x) sprawdzasz wartości M(x) na granicach przedziału.
W p.p. podstawiasz w początkowym wzorze 133 w miejsce x i masz wartość ekstremum:
M(133) = 4*(133)2 + 523*{13}{3} + 10.
Jest jeszcze metoda obliczania wierzchołka paraboli z liceum, ale jej nie pamiętam. Zaletą
liczenia pochodnej jest to, że działa dla wszystkich funkcji (tylko trzeba dodatkowo sprawdzić
czy w granicach prawostronnych i lewostronnych pierwiastka pochodnej pochodna ma różne znaki).
5 sty 01:45
beniu:

A może ktoś wie jak to scałkować z trójkątem ?
5 sty 09:36
beniu: ekstremum 27,555
5 sty 09:36
zenon: Co to znaczy "scałkować z trójkątem"?
5 sty 10:40
beniu: nie wiem jak to nazwać "całkowanie graficzne" w budownictwie
5 sty 15:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
pamiętaj ... moment przyjmuje wartość maksymalną gdy siła tnąca wynosi 0
też nie mam bladego pojęcia co się kryje pod pojęciem 'scalkować z trójkątem'
podaj całe zadanie
5 sty 15:43