nierówności z wartoscia bezwzgledna
magda: Mam takie zadanie, ja zapisze wam rozwiązanie jednak nie mam pojęcia czemu tak jest. zadanie
było robione na lekcji, stąd mam rozw, jednak kompletnie tego nie rozumiem

POMOCY BŁAGAM
:...
rozwiąż nierówność :
|x−2|
3−4|x−2|
2≤0
więc wyłączam wspólny czynnik przed nawias
|x−2|
2(|x−2|−4)≤0
i teraz sie zaczyna moment w któym w ogóle niczego nie łapie

:
1.
|x−2|
2>0
x∊R/{2}
2.|x−2|=0
x=2
0≤0 (tego to już całkiem nie rozumiem poco to

)
|x−2|−4≤0
|x−2|≤0
x−2≤0 i x−2≥−4
x≤6 i x≥−2
rozw. x∊<−2,6>
4 sty 21:19
magda: czt te znaki trzeba tylko na logike brac ?
4 sty 21:37
krystek: Poniewaź Ix−2I2 jest zawsze ≥0 wykazane ,że dla x=2 też spełniona. Teraz aby nierównośc
była spełniona to
Ix−2I−4≤0
4 sty 21:42
PW: |x−2|2(|x−2|−4)≤0
Dalej zbyt rozbudowane, żeby nie powiedzieć schematyczne.
Mamy iloczyn, w którym pierwszy czynnik |x−2|2 jest nieujemny. Jeżeli jest zerem, czyli x=2,
to w porządku − nierówność jest spełniona (2 należy do rozwiązania). Jeżeli zaś ten czynnik
jest dodatni, to nie wpływa na znak lewej strony, Mówiąc inaczej, można wykonać dzielenie
przez ten czynnik nie zmieniając nierówności na przeciwną, otrzymamy równoważną nierówność
|x−2|−4 ≤ 0
|x−2| ≤ 4, która została na lekcji poprawnie rozwiązana, poza tym że powinno być:
|x−2| ≤ 4⇔−4≤x−2≤4⇔−2≤x≤6
(linijka .|x−2|≤0 jest niepotrzebna, pewnie źle przepisane, bo miało być |x−2|≤4).
Odpowiedź: Nierówność jest spełniona dla x∊<−2,6> (bo 2, która też należy do rozwiązania,
mieści się w tym przedziale).
4 sty 21:49
Mila:

1) |x−2|
3−4|x−2|
2≤0 ⇔
|x−2|
2*(|x−2|−4)≤0
Ponieważ |x−2|≥0 z def. wartości bezwzględnej, to mamy nierówność równoważną ( iloczyn
dodatniej i ujemnej jest ujemny)
(|x−2|−4)≤0 i x=2 (zachodzi równość)⇔
|x−2|≤4⇔
−4≤x−2≤4⇔
x−2≥−4 i x−2≤4
x≥−2 i x≤6
x∊<−2;6>
4 sty 21:50