równanie prostej
Marta: POMOCY...wyznacz równania prostej zawierającą środkową CD trójkąta ABC, którego wierzchołkami
są punkty: A=(−2,−1) B=(6,1) C=(7,10)
1 cze 20:18
Eta:
Pomagam
1 cze 20:23
Eta:
Jeżeli CD jest środkową trójkąta , to
punkt D jest środkiem odcinka AB
więc
| | xA + xB | | yA + yB | |
xD= |
| ..... i yD= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
zatem:
| | −2 +6 | | −1 +1 | |
xd= |
| ...... i yD= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
x
D = 2 y
D = 0 to
D( 2,0)
napisz równanie prostej CD: y = ax +b
gdzie C( 7, 10) to y= 10 x = 7
więc po podstawieniu otrzymasz: 7a +b = 10
podobnie dla punktu D(2,0) x= 2 y=0
więc 2a +b = 0
masz układ równań z a i b
7a +b = 10
2a +b =0
rozwiąż go i oblicz a i b
i podaj równanie prostej:
CD: y = ax +b......... podstaw wyliczone a i b i to wszystko
1 cze 20:33
Marta: ok bardzo ci dziekuje...
1 cze 20:34
Marta: w trójącie prostokątnym w którym przyprostokątne mają długości 2 i 4 jeden z kątów ostrych ma
miare α. oblicz sinα*cosα.
1 cze 20:34
Marta: a przy tym pomozesz mi.
1 cze 20:34