Zbadaj monotoniczność ciągów
gusia:
4 sty 20:56
asdf: | an+1 | | (2n+2)! | | 3n | | (2n+2)(2n+1)(2n)! | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| an | | 3*3n | | (2n)! | | 3*(2n)! | |
| 4n2 + 6n + 2 | |
| > 1, rosnacy. |
| 3 | |
4 sty 20:59
gusia: uczono mnie, że należy an+1−an=; dlaczego stosujemy iloraz? czy to jest prostszy sposób?
4 sty 21:20
asdf: mozna dzielic, mozna odejmowac. jak sie odejmuje to sie sprawdza czy q < 1 (wiec malejacy),
jezeli > 1 to rosnacy. Jak sie odejmuje to sie sprawdza czy jest < 0 (malejacy) lub > 0
(rosnacy)
4 sty 21:21
Aga1.: @ gusia.Dzielić nie zawsze wolno, więc podano Ci jedną uniwersalną metodę.
4 sty 21:23
gusia: dziękuję
4 sty 21:26
gusia: zbadaj zbieżność ciągu:
4 sty 21:41
4 sty 21:45
gusia: to drugie
4 sty 21:47
Aga1.: wskazówka
podziel licznik i mianownik przez 3
n
| | 2n | | 2 | |
i |
| =( |
| )n→0, gdy n→∞ |
| | 3n | | 3 | |
4 sty 21:54
gusia: dziękuję, tak myślałam
4 sty 21:58
Aga1.: Ostatecznie , ile wynosi granica?
4 sty 22:02
Maslanek: 0?
4 sty 22:03
gusia: 36
4 sty 22:04
Aga1.: granica wynosi 0.
bo
| (23)n*4+3*(12)n | |
| |
| 2*(12)n+3n3n*19 | |
4 sty 22:15
gusia: tak 0, już byłam zmęczona i dziś zauważyłam swój błąd, 0x4 wyszło mi 4
5 sty 19:10