Problem z rozkładaniem wielomianów na czynniki...
Bergern: a) W(x) = x
3 + 2x
2 −2x +3
b) W(x) = x
4 + x
3 + 2x
2 +1
c) W(x) = x
3 −
√2x
2 − 9x +3
√18
d) 3x
6 +8x
4 − 8x
2 −3
Z góry Dziękuje
4 sty 20:36
Bergern: Proszę o pomoc
4 sty 20:43
Saizou : a) x3+3x2−x2−3x+x+3=x2(x+3)−x(x+3)+1(x+3)=....
4 sty 20:47
Modern: Do przykładu c wykminiłem coś takiego:
W(x) = x3 − √2x2 − 9x + 3 √18 = x3 − √2x2 − √81x + √162 = x2(x−√2) −
√81(x−√2)...
Nie wiem czy do końca dobrze.
4 sty 21:02
Saizou : c)
x3−√2x2−9x+9√2=
x2(x−√2)−9(x−√3)=
(x−√2)(x2−9)=
(x−√2)(x−3)(x+3)
4 sty 21:08
Bergern: Wielkie dzięki za te dwa przykłady, jeszcze wdzięczniejszy będe za pozostałe dwa
4 sty 21:11
asdf: 3x6 + 8x4 − 8x2 − 3 = 3(x6 − 1) + 8x2(x2−1) =3(x3−1)(x3+1) + 8x2(x+1)(x−1) =
3(x−1)(x2+x+1)(x+1)(x2−x+1) + 8x2(x+1)(x−1) =
(x+1)(x−1)( 3(x2+x+1)(x2−x+1) + 8x2) =
(x+1)(x−1) ( 3(x4−x3+x2 +x3 − x2 + x + x2 − x + 1) + 8x2)
=
(x+1)(x−1)( 3(x4+x2 +1) + 8x2) =
(x+1)(x−1)(3x4 + 3x2 + 3 + 8x2) =
(x+1)(x−1)(3x4 + 11x2 + 3) =
4 sty 21:12
Modern: Czyli na jedno wychodzi Saizou, tylko inną metodą zrobiłeś
4 sty 21:12
Saizou : według mnie prostszą bo się takie dusze pierwiastki nie pojawiają
4 sty 21:13
Saizou : *duże
4 sty 21:14
Modern: Może i masz rację

Tak czy siak punkty na maturze by mi za to dali
4 sty 21:14
asdf: x2(x−√2) − √81(x−√2) = x2(x−√2)−9(x−√2)
masz to samo co Saizou (tylko on ma tam chochlika)
4 sty 21:16
Modern: A co do przykładu b) to może tam jakiś błąd być, albo po prostu nie mam pomysłu jak to
rozwiązać. Ani dzielnie nie pasuje, ani metoda grupowania.
4 sty 21:17
Saizou : ten wielomian z b nie ma miejsc zerowych więc tylko grupowanie
asdf dzięki za poprawkę chochlika
4 sty 21:19
Bergern: Ok dziękuje Saizou, dziękuje Modern i dziękuje asdf!
4 sty 21:26
asdf: prosze i prosze.
4 sty 21:26