Proszę o Pomoc.
Anita: 1) Drabina nachylona do ściany pod kątem 60 stopni i oddalona od ściany o 6 dm. Oblicz długość
drabiny.
2) Rozwiąż równanie
| | 4x+7 | |
|
| =x+3 Proszę o pomoc. Z Góry Bardzo Dziękuję  |
| | x+1 | |
4 sty 20:20
Ja:

Tylko nie wiem czy kąt 60* jest przy podłożu czy przy ścianie a potem z właściwości trójkątów
30*, 60*, 90*
Gdzie duży X to długość drabiny
4 sty 20:31
Ja: 4x+7=x+3*x+1
4x+7=(x+3)(x+1)
4x+7=x2+x+3x+3
4x−4x=x2+3−7
4=x2
x=2
4 sty 20:35
Monia: Dziękuję
4 sty 20:40
Ja: Moim zdaniem 60* jest przy podstawie więc długość drabiny wyniosłaby 6√3
Jeśli jednak 60* jest przy ścianie to 6=a√3
a=6√3
a=6√33
a=2√3
4 sty 20:40
Anita: Ja również dziekuję
4 sty 20:40
Ja: Mam niestety z takimi sformułowaniami problem. Np. kąt patrzenia to jakby kąt jaki jest między
podłozem na gałką oczną.
4 sty 20:41
Meem:

Podstawa to 6 dm, inaczej 60 centymetrów. Zakładając, że 60 stopni ma kąt zaznaczony na rysunku
obliczysz X z trygonometrii. Tg 60 stopni = p{3) = x/6 dm
4 sty 20:41
Ja: Tyle że lepiej by ktoś bardziej kompetentny się wypowiedział, gdzie jest kat 60*
4 sty 20:41
Ja:

Muszę was przeprosić. To co obliczyłem to wysokość ściany do miejsca styku
Obliczamy przeciwprostokątną to jeśli przy podłożu mamy 60* to drabina ma 12 dm a jeśli 60*
jest przy ścianie to drabina ma długość 4
√2
4 sty 20:53
Ja: To coś dziwnego na samej górze to 2A
4 sty 20:54