Naszkicuj wykres funkcji złożonej
Matura 2013: Zadanie brzmi naszkicuj wykres funkcji: y=(2x−4)/
√x2−4x+4 − |6−x| + 1.
Określiłem jak na razie dziedzinę x≠2 po przekształceniu ułamka na prostszą formę czyli wyszło
2\x−2 i dalej coś mącę z wartością bezwzględna a wiem że źle to nie pisze. Ale nawet jak coś
wymyślę to później jak tą funkcję jedną z drugą skleic ?! Proszę o pomoc

//
4 sty 20:20
krystek: | | 2(x−2) | |
y= |
| −I6−xI+1 wskazówka (x2−4x+4=(x−2)2 |
| | Ix−2I | |
4 sty 20:22
krystek: 1)dla x∊(−∞,2)
2x∊(2,6)
3)x∊<6,∞)
4 sty 20:24
Matura 2013: no to juz krystek zrobiłem i niepotrzebny ten moduł w mianowniku jest bo skraca sie licznik z
mianownikiem 2(x−2)/(x−2)
2 = 2/x−2 . Ale co dalej, co z modułem i jak to naszkicować całe ? w
jakich przedziałach które funkcje maja konce ? no nie wiem
4 sty 20:25
Matura 2013: aha to juz pomogles tylko jak ci te przedzialy wyszly ?
4 sty 20:26
krystek: 1)y=−2−6+x+1=..
2)y=2−6+x+1=..
3)y=2+6−x+1=..
4 sty 20:29
krystek: Ix−2I m zerowe 2
I6−xI m zerowe x=6
4 sty 20:31
Matura 2013: a bo tam modulu zapomnialem wstawic

za szybko chcialem i pierwiastek sobie sam opuscilem

dzieki
4 sty 20:37