:/
Ja: Punkt O należy do wnętrza ΔABC. Odległość tego punktu od prostych AB, BC, CA są odpowiednio
równe x, y, z zaś wysokości tego trójkąta opuszczone na boki AB, BC, CA, mają odpowiednio
długość h1, h2, h3. Wykaż że x / h1 + y / h2 + z / h3 = 1
Gdzie / to znaczy podzielić. Pomoże ktoś ?
4 sty 20:18
Ja: xh1 + yh2 + zh3 = 1
4 sty 20:23
Vax: Przez [XYZ] oznaczam pole trójkąta XYZ, niech a,b,c to długości boków AB,BC,AC, mamy:
| | [AOB] | | x | |
2[AOB] = a*x oraz 2[ABC] = a*h1, dzieląc stronami dostajemy |
| = |
| , |
| | [ABC] | | h1 | |
| | [BOC] | | y | | [AOC] | | z | |
analogicznie |
| = |
| oraz |
| = |
| , dodając stronami |
| | [ABC] | | h2 | | [ABC] | | h3 | |
otrzymujemy tezę.
4 sty 20:30
Ja: Dzięki. Teraz wydaje się jasne. Tylko jak punkt o rysowałem daleko od miejsca przecięcia
siewysokości to nie wydawało siętakie logiczne
4 sty 20:37