Nie mam pojecia :/
Ja: udowodnij, że liczba : √9−4√2 / 3−2√2 + √41+24√2 / 3+2√2 jest całkowita
gdzie / znaczytyle co podzielić
4 sty 19:57
Ja: ?
4 sty 20:14
4 sty 20:16
krystek: usuń niewymiernośc z mianownika i potem wspólny mianownik
4 sty 20:16
krystek: miała dopisać masz =1
4 sty 20:18
Ja: √9−4√23−2√2 + √41+24√23+2√2
4 sty 20:22
Dominik: do zapisu ulamkow uzywaj U, a nie u − bedzie czytelniej
4 sty 20:23
Ja: | | 9−4√2 | | 41+24√2 | |
√ |
| + √ |
| |
| | 3−2√2 | | 3+2√2 | |
4 sty 20:25
Ja: Oba ułamki są pod pierwiastkiem. teraz ktoś pomoze ?
4 sty 20:25
PW: (9−4√2)(3+2√2) = 27 + 18√2 − 12√2 − 8(√2)2 = 27+6√2−8.2 = 11+6√2
(3−2√2)(3+2√2) = 32−(2√2)2=9−8 = 1
Tak więc pierwszy ułamek po usunięciu niewymierności z mianownika okazuje się równy 11+6√2.
Zrób to samo z drugim ułamkiem − otrzymasz sumę 2 pierwiastków.
4 sty 20:56
krystek: Usuń niewymierność z mianownika ( wtedy mianownik będzie równy 1) i zobacz co otrzymasz.
4 sty 20:58
krystek: a 11+6√2=(√2+3)2
4 sty 20:59
Ja: 41+24/\2)(3−2/\2)
123−82/\2+72/\2−96=27−10/\2
3+2/\2)(3−2/\2)=9−8=1
11+6p{2] + 27−10√2 = 38−4√2 ?
4 sty 21:07
Ja: Tak na szybko tutaj pisałem więc mogą być błędy
4 sty 21:07
krystek: Przecież to jest pod pierwiastkami i masz sumę pierwiastków.
4 sty 21:09
krystek: √11+6√2+√27−10√2= i popatrz na moją wskazówkę.
4 sty 21:10
Ja: Zapomniałem o tych pierwiastkach
4 sty 21:11
Ja: √2+3 + (5−
√2)
2 =
√2+3 + 5−
√2 = 8

?
4 sty 21:13
krystek: Tak tylko zapisz poprawnie z użyciem I.....I
4 sty 21:15
krystek: √a2=IaI
4 sty 21:15
Ja: Czyli bez modułu jest wykonane niepoprawnie ?
4 sty 21:17
Ja: Tak, wiem, wiem. Tylko czy uznawane jest to jako błąd ? no bo to oczywiste że cos po potędze 2
musi być parzyste ...
4 sty 21:17
krystek: Poprawny zapis √(√2+3)2+...=I√2+3I+I5−√2I=√2+3+5−√2=8
4 sty 21:19
Eta:
√9−4√2=
√(1−2√2)2= |1−2
√2| = 2
√2−1
√3−2√2=
√(1−√2)2= |1−
√2|=
√2−1
√41+24√2=
√(3+4√2)2= |3+4
√2|= 3+4
√2
√3+2√2=
√(1+√2)2= |1+
√2|=
√2+1
i teraz działaj .....
| 2√2−1 | | 3+4√2 | |
| + |
| =.......... = 9 €C |
| √2−1 | | √2+1 | |
4 sty 21:21
PW: @Eta Jak zwykle pieknie, chociaz to wyzsza szkola jazdy jak dla poczatkujacego. Jestem
"za", niech ucza sie na najlepszych.
4 sty 21:32
krystek: @
PW Eta=PERFEKCJA!

tylko nie chce mi się przeliczać , dlaczego 8 u mnie.
4 sty 21:34
Eta:
Witam
krystek 
wynik oczywiście ma być
8 € C
4 sty 22:29