proszę o wytłumaczenie
nie wiem: Witajcie!
Mógłbyś ktoś mi wytłumaczyć, na jakiej zasadzie zobić taki przykład: y(y−2)=9(y−2) ? Wiem, że
będzie to (y−2)(y−9)=0 i wynik to y=2 lub y=9. Co się stało z drugim (y−2) ?
4 sty 19:55
krystek: wyłaczone przed nawias.
4 sty 19:57
krystek: y(y−2)−9(y−2)=0
4 sty 19:58
Saizou : y(y−2)−9(y−2)=0 (przenosimy 9(y−2) na lewą stronę )
(y−2)(y−9)=0 (wyciągamy przed nawias (y−2) np. ab+ca=a(b+a))
y−2=0 y−9=0 (przyrównujemy każdy nawias do zera)
y=2 y=9
4 sty 19:58
Piotr:
(y−2) przed nawias
y(y−2)−9(y−2) = 0
(y−2)(y−9) = 0
4 sty 19:58
nie wiem: Niestety, dalej nie rozumiem, bo jak to wyłączone przed nawias? Skoro jest wyłączone to chyba
powinno być przed nawiasem?
4 sty 19:59
4 sty 20:01
Saizou : zróbmy przykład na liczbach np.
5 wyrzucamy przed nawias
5*2−3*5=5(2−3)
4 sty 20:02
nie wiem: Już rozumiem. Dzięki!
4 sty 20:06