RaZielus: Witam, mam do rozwiazania raczej proste rownanie kwadratowe ale z powodu jakiegoś
zaćmienia nie potrafie sobie z nim poradzić oto ono:
x√3+√3=x+3 dodam ze wynik to x=√3 , jak do niego dojść?
24 lip 17:21
Dariusz: x√3 + √3 = x+3
(x√3 + √3)2 = (x+3)2
3x2+6x+3 = x2 + 6x + 2
3x2 + 3 = x2 +9
2x2 = 6
I zauwazamy, ze :
x = √3
24 lip 18:48
RaZielus: dzieki wielkie
24 lip 19:28
Jakub: Inny sposób:
x√3+√3 = x+3
x√3-x = 3-√3
x(√3-1) = 3-√3 /:(√3-1)
Usuwam niewymierność z mianownika
3-√3 √3+1 3√3+3-3-√3 2√3
x = ------------ * ------------ = ----------------- = ----------- = √3
√3-1 √3+1 3-1 2
24 lip 19:57