Jeżeli długość krawędzi sześcianu zwiększymy o 1 cm., to jego objętość zwiększy
paula: Jeżeli długość krawędzi sześcianu zwiększymy o 1 cm., to jego objętość zwiększy się o 91 cm
sześciennych. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego sześcianu.
prosze bardzo o pomoc

4 sty 19:49
pigor: ... no to niech
a=? − nieznana długość krawędzi sześcianu , to
P=6a2= ? − szukane
pole powierzchni sześcianu i z warunków zadania :
jeśli V=a
3 , to
(a+1)3−a3=91 ⇔ (a+1−a)(a+1+a)=91 ⇔ 2a+1=91 ⇔
a=45 ,
więc
P=6*45
2=
12150 cm2 − szukane pole powierzchni całkowitej sześcianu . ...
5 sty 00:41
ICSP: pigorze nie zgadzam się z z twoim rozwiązaniem
5 sty 00:44
ICSP: (a+1)3 − a3 = 91 przy czym a > 0
(a+1−a)(a2 + 2a + 1 +a2 + a + a2) = 91
3a2 + 3a − 90 = 0
a2 +a − 30 = 0 ⇒ a = −6 v a = 5
pierwsze odrzucam więc zostaje a = 5
P = 6 * 25 = 150
5 sty 00:47
Eta:
Ja też nie

a>0
(a+1)
3−a
3=91 ⇒ a
2+a−30=0 ⇒(a−5)(a+6)=0 ⇒
a=5
P= 6a
2= 150 [cm
2]
5 sty 00:51
pigor: ..., o kurcze , dziękuję i przepraszam , upsss

, a więc jeszcze
raz :
(a+1)3−a3=91 ⇔ a
3+3a
2+3a+1−a
3−91=0 ⇔ 3a
2+3a−90=0 ⇔
⇔ a
2+a−30=0 ⇔ a(a+1)= 5*6 ⇒
a=5 ⇒
P= 6*5
2=
150 cm
2 . ...
5 sty 00:59
Eta:
5 sty 01:00
pigor: ...

i idę spać − nic tu po mnie , dobranoc .
5 sty 01:04
Eta:
Miłych snów .........
5 sty 01:06