Zawsze mam z tym problem wiec byłbym wdzięczny
Ja: Rozwiąż w liczbach całkowitych nieujemnych równanie:
a5+a5*b5+b5=210
4 sty 19:45
Ja: Ktokolwiek ?
4 sty 19:51
Ja: ?
4 sty 20:14
Vax: Równoważnie (a5+1)(b5+1) = 210+1 = 1025 = 25*41, ze względu na symetrię przyjmijmy, że a <
b (nie może być a=b), skąd a5+1 < b5+1, więc może być jedynie a5+1=1 v a5+1=5 v a5+1 =
25, co nam daje jedno rozwiązanie a=0 ⇒ b=4, więc wszystkimi rozwiązaniami są pary (a,b) =
(0,4) , (4,0).
4 sty 20:18
Ja: Dlaczego nafle przy 210 jest +1 ?
4 sty 20:58
asdf: pomnoz nawiasy to bedziesz wiedziec
4 sty 21:02
Eta:
a
5+a
5*b
5+b
5+1= 2
10+1
(a
5+1)(b
5+1)= 2
10+1
wiesz już, dlaczego?
4 sty 21:02